Πενταήμερο Χριστουγέννων στην Βόρεια Ήπειρο.

 

Program

1η ημέρα Σάββατο 24/12/2016 : Αθήνα – Κορυτσά (550 χλμ)

Συγκέντρωση και αναχώρηση από το Σύνταγμα ώρα 7.00΄ το πρωί με προορισμό μας τη γειτονική Αλβανία. Με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση φτάνουμε στα σύνορα, όπου περνάμε από έλεγχο διαβατηρίων και συνεχίζουμε το δρόμο μας για την Κορυτσά.

Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και έξοδος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Επισκεπτόμαστε τον βυζαντινό ναό της Αναστάσεως και την γραφική ελληνική συνοικία, στην παλιά πόλη.

Ψηλά αρχοντικά με μεγάλες αυλές, πλακόστρωτοι δρόμοι και σοκάκια, ανασύρουν στη μνήμη εικόνες απ’ το ωραίο παρελθόν της πόλης. Δεν θα παραλείψουμε όμως και μια επίσκεψη στη χριστουγεννιάτικη παλιά αγορά, 100 μόνο μέτρα απ’ το ξενοδοχείο μας.

Το βράδυ στο ξενοδοχείο μας θα έχουμε Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν με ζωντανή μουσική και πλούσιο δείπνο. .Διανυκτερεύουμε στο κεντρικό GRAND HOTEL ΚORCE 4* www.grandhotelpalacekorca.com

 

2η ημέρα Κυριακή 25/12/2016 Χριστούγεννα - Χρόνια Πολλά : Κορυτσά – Μοσχόπολη ( 25χλμ)

Προγευματίζουμε και ξεκινάμε τον περίπατό μας στη γραφική παλιά πόλη-ελληνικό πυρήνα της Κορυτσάς. Βλέπουμε το πρώτο σχολείο ( σήμερα μουσείο) της χώρας, που άνοιξε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και του Γ. Σεφέρη όταν ήταν πρόξενος στην Κορυτσά, το παλιό ελληνικό προξενείο και εκκλησιαζόμαστε στον ορθόδοξο ναό της Αναστάσεως.

Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και επισκεπτόμαστε το νέο Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα εικονογραφικά μουσεία στον κόσμο, με αρχείο περίπου 6.500 εικόνων και πολυάριθμων αντικειμένων λαογραφικής τέχνης. Αναχώρηση για τη γειτονική Μοσχόπολη.

Τον 16 αιώνα η Μοσχόπολη, κτισμένη σε νευραλγική θέση της Εγνατίας οδού, ήταν μια από τις πλέον ακμαίες εμπορικές πόλεις της Ευρώπης και διέθετε πληθυσμό μεγαλύτερο των 70.000 κατοίκων. Τον 18ο αιώνα, λεηλατήθηκε από αλλεπάλληλες Οθωμανικές επιθέσεις και εγκαταλείφθηκε.

Η Ελληνική Μοσχόπολη της Οθωμανικής περιόδου, γενέτειρα των Σίνα και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, στις μέρες μας ξαναγεννιέται από τα ερείπιά της και αποτελεί μια πόλη πρότυπο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Αποτελεί θησαυρό και μεγάλη ιστορική κληρονομιά των Βαλκανίων και κάποιοι ναοί της βρίσκονται υπό την προστασία της UNESCO. Μετά την ξενάγηση, προτείνεται γεύμα με πλούσια τοπική κουζίνα και περίπατο στις παλιές γειτονιές.

Επιστροφή στην Κορυτσά και υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. Η πόλη έχει αξιόλογο, σύγχρονο εμπορικό κέντρο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα Δευτέρα 26/12/2016 : Πόγραδετς - Οχρίδα ( 75χλμ)

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για το Πόγραδετς και την Λίμνη Αχρίδα(Οχρίδα).To Πόγραδετς είναι μια γραφική παραλίμνια πόλη με μια από τις ωραιότερες προκυμαίες των Βαλκανίων.

Αξίζει να δοκιμάσουμε κάποιο από τα παραδοσιακά γλυκά , στα ζαχαροπλαστεία-καφέ των ακτών. Ακολουθώντας την πανοραμική παραλίμνια οδό, περνούμε τα σύνορα με την FYROM. Άφιξη στο βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Ναούμ.

Το τοπίο πάνω από τη λιμνη και το μεγάλο υπόγειο ρεύμα που από την Πρέσπα κυλά στην Οχρίδα, προσδίδουν στον τόπο μια ασύγκριτη μοναδικότητα. Στο μοναστήρι και στην εκκλησία του Οσίου βλέπουμε εκπληκτικές εικόνες και μοναδικές νωπογραφίες.

Άφιξη στην πόλη της Αχρίδας . Ανεβαίνοντας στο λόφο της αρχαίας Λιχνίδος (Οχρίδος), βλέπουμε τα ρωμαϊκά ερείπια, το αρχαίο θέατρο και το Κάστρο του Σαμουήλ. Επισκεπτόμαστε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ιστορικές εκκλησίες της Αχρίδας, την μητρόπολη της Αγίας Σοφίας.

Πρόκειται για μια επιβλητική Βασιλική που κτίστηκε μεταξύ του 1037 και του 1055 και υπήρξε για μεγάλο διάστημα ο Καθεδρικός Ναός της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 11ο και τον 14ο αιώνα και αποτελούν αληθινό θησαυρό για την ορθόδοξη παράδοση.

Η εκκλησία της Παναγίας της Περίβλεπτης που ακολουθεί, κτίστηκε το 1295 επί Ανδρόνικου Παλαιολόγου και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης.

Οι θαυμάσιες θρησκευτικές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό της εκκλησίας αποτελούν εξαίσια δείγματα της βυζαντινής αγιογραφικής τεχνοτροπίας, ενώ οι εικόνες της εκκλησίας φιλοτεχνήθηκαν από τους αγιογράφους Μιχαήλο και Ευτύχη.

Μετά την ξενάγηση κατηφορίζουμε στα γραφικά πλακόστρωτα της πόλης όπου θα έχουμε χρόνο για να γευματίσουμε , να κάνουμε τις αγορές μας και να ξεκουραστούμε. (Όσοι επιθυμούν, μπορούν να πραγματοποιήσουν βαρκάδα στη λίμνη.) Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα Τρίτη 27/12/2016 : Κορυτσά - Δίβρη - Στρούγκα ( 80 χλμ)

Προγευματίζουμε και ακολουθώντας την δυτική παραλίμνια πορεία της Αχρίδας , φθάνουμε στον ποταμό Μέλανα Δρίνο και στο φαράγγι της Ραντίσα. Η διαδρομή είναι μοναδικού κάλους. Το φαράγγι Ραντίτσα αφήνει τον ταξιδιώτη άφωνο.

Οι καταπράσινοι λόφοι καθρεφτίζονται στα ακίνητα νερά του ποταμού και δίνουν εικόνες συγκλονιστικές. Είναι από τις στιγμές που πιστεύεις ότι τα μάτια σου δεν μπορούν να συλλάβουν την ομορφιά στο σύνολό της. Άφιξη στην λίμνη του Δρίνου και στην πόλη της Δίρβης.

Η Δίβρη είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας επάνω στην τεχνητή λίμνη του ποταμού και στο παρελθόν αποτέλεσε έδρα της Μητρόπολης Δίβρης. Ξακουστή ήταν η Σχολή αγιογράφων της Δίβρης που πλούτισε με θαυμάσια ξύλινα τέμπλα όλη τη χερσόνησο του Αίμου.

Άφιξη στο χιλιόχρονο βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Ιβάν Μπιγκόρσκι. Ο εικονογραφικός πλούτος και η κληρονομιά της μονής , κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Βαλκανίων.

Ανακαινίστηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί ένα εντυπωσιακό συγκρότημα με χαρακτηριστικό τις ξύλινες κατασκευές του. Η τεράστια τραπεζαρία με τις δίγλωσσες σε ορισμένα σημεία επιγραφές ,η πλούσια διακοσμημένη εκκλησία με το εξαιρετικά περίτεχνο ξύλινο τέμπλο και ο μεγάλος πολυέλαιος είναι μερικά από τα κειμήλια του μοναστηριού.

Επίσκεψη της μονής και μετάβαση στην πόλη της Στρούγκας. Χρόνος για ξεκούραση και αγορές. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα Πέμπτη 28/12/20016. : Καστοριά – Αθήνα ( 564χλμ)

Προγευματίζομε και αναχωρούμε για τα σύνορα. Σήμερα θα γνωρίσουμε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες πόλεις που κράτησε αλώβητη την ελληνική φυσιογνωμία της, την Καστοριά.

Η ανθούσα οικονομία της, που οφειλόταν αποκλειστικά στην κατεργασία και το εμπόριο γούνας, τέχνη που υπήρχε ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, δημιούργησε μια εύπορη τάξη αστών.

Τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του Τσατσαπά, Νατζή, Μπασσάρα κά, που βρίσκονται στο Ντολτσό, διατηρούν το παλιό χρώμα της πόλης με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Επίσκεψη και στο Βυζαντινό μουσείο που βρίσκεται στην κορυφή της βυζαντινής ακρόπολης.

Συνεχίζουμε την διαδρομή μας προς το εξαιρέτου τέχνης μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας ( 11ος αι.), μια διαδρομή όπου το φως παιγνιδίζει με τα αιωνόβια πλατάνια και αντικαθρεπτίζεται στα νερά της λίμνης Ορεστίδας.

Στη βόρεια πλευρά της πόλης και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης, και εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, επισκεπτόμαστε το σπήλαιο του Δράκου. Έχει εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο και περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες!

Στο εσωτερικό του σπηλαίου του Δράκου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων που έζησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Αναχώρηση για την Αθήνα με στάσεις κατά τη διαδρομή.

 

Τιμή συμμετοχής ανά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο 260 €

Τιμή συμμετοχής ανά άτομο σε μονόκλινο δωμάτιο 360 €

 

button